Diple
Solin, Split, 1. pol. 20. st.
drvo (javor), kositar
rezanje, bušenje, tokarenje
ukras: zarezivanje, izrezivanje, plitki reljef, rezbarenje, rovašenje

 

dužina = 22,5 cm
dužina prebiralice = 17 cm
dužina kutla = 6,8 cm
promjer kutla = 5,3 cm

 

Et 9026
Zbirka glazbala

Opis

Diple su izrađene iz javorova drva. Sastoje se od prebiralice na koju se nastavljaju prstenasti dio i kutao. Samo dno prebiralice je obavijeno kositrom. Na gornjem dijelu prebiralice su tokarenjem udubljena šest polja i rupice za prebiranje prema rasporedu 6:2. Kroz prebiralicu su probušene dvije cilindrične cijevi. Unutar kutla se nalaze dva jednostruka jezička klarinetskog tipa.

Ukratko

Na samoj sredini kutla se nalazi ljudska glava srcolikog oblika (oči, nos, usta i uši). Glava je izrađena tehnikom plitko rezanog reljefa. Prstenasti je dio na donjem rubu ukrašen ukrasnim zarezivanjem nožem. Na isti je način ukrašen i gornji (širi) rub kutla. Površina kutla je ukrašena rovašenjem (na isti način kao i prstenasti dio), zatim udubljenim jednim do drugog nanizanim slovom U (postavljenim naopako). Između udubljenih i rovašenih ukrasnih ornamenata su tanko zarezane vodoravne paralelne linije.

"Vješti diplari sviraju svoje "davorije" u selu svojim susjedima, u izuzetnim prilikama sviraju i uz plesanje kola." (Širola 1942: 128)