Citra - citore
Legrad, 1. pol. 20. st.

drvo, žica, boja
obrtnički rad, ukrašeno bojom (šablona)

 

dužina = 49 cm
širina = 35 cm
visina = 3,5 cm


Et 48411
Zbirka glazbala

Opis

Akordička citra je izrađena od tvrdoga drveta sa žicama napetima preko korpusa. Rub glazbala je ukrašen stiliziranim zlatnim viticama s cvjetićima crvenih latica, dok su sa svake strane rezonatne rupe šablonom otisnuta dva simetrično postavljena pauna dugih modro-zelenih repova, okružena cvjetnim viticama i listićima. Motiv pauna i vitica ponavlja se i u gornjem dijelu ploče.

Ukratko

Postojale su citre s ulomcima, tj. grafičkim podlošcima na kojima je bilo napisano na koji način i kojim redoslijedom trzati žicu. Čak i svirači koji nisu znali čitati note su mogli svirati te citre: podložak bi stavio ispod žica i trznuo žicu na mjestu gdje je bila točkica. Vrlo nezahtjevan instrument, svirao se s lakoćom. Spomenuti tip takve "akordičke citre" proizvodile su se svojedobno u Europi. 

"Pogotovo su se u Češkoj proizvodile takve citre izrazito jeftino i u velikom broju. Kako nisu bile skupe, seljaci su ih kupovali i vrlo lako svirali jer je bilo tih kartonskih podložaka i nije trebalo veliko znanje ni glazbeno umijeće da bi mogli svirati. Na tim su podlošcima bile narodne pjesme. Tiskale su se i u Sloveniji, zbog čega je bilo dosta slovenskih pjesama, ali i hrvatskih varoških pjesama. Tako su ljudi svirali i narodnu i popularnu glazbu svog vremena, čak i onu građanskog obilježja, poput operetnih arija" (prema Dražin-Trbuljak, "Zvuk je dio života..." Razgovor s mr. sc.  Krešimirom Galinom.... 2003:51).