Citra

Gebrüder Kirchner, Beč, kraj 19. st.
drvo, žica, platno, metal

obrtnički rad

 

dužina instrumenta = 53 cm

širina instrumenta = 25 cm

dužina ključa = 8,2 cm

kutija = 34 x 55 cm

 

Et 48544a-d

Zbirka glazbala

 

Opis

Citra iz 19. stoljeća proizvodnje Gebrüder Kirchner iz Beča na kojoj je svirala baka pokojnog Fedora Kritovca, Ljubica Kritovac. Ljubica je svirala na citri krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Žičani instrumenti bili su u modi u tim ravničarskim krajevima (imanje Jarak pokraj Sremske Mitrovice u Vojvodini, tada u sastavu Austro-ugarske monarhije). Ljubica Kritovac je bila glazbenica amaterka. Citru je restaurirao majstor u Zagrebu početkom 2000-ih. Citra je otkupljena s originalnom kutijom u koju je bila spremljena.

Ukratko

Ana Boltužić u radu "Citraštvo u Zagrebu od 1860-ih do 1918." objavljenom u Arti Musices (2003) bilježi kako je za razvoj citraštva na našim područjima zaslužan čitav niz glazbenika-amatera.
"Sviranje citre prvi su prakticirali građani austrijsko-njemačkog podrijetla, koji su sredinom 19. stoljeća činili znatan dio populacije u Zagrebu..." i većim gradskim cjelinama Austro-ugarske monarhije. "Došavši u našu sredinu sa sobom su donijeli i svoju kulturu, kojoj je citra bila jednim od važnih simbola. Svirali su je solistički i skupno unutar obiteljskog doma i odabranog kruga ljudi, no postupno je njihovo muziciranje počelo prelaziti okvire nacionalne specifičnosti i privatnosti doma, odnosno građanskog salona. Razlog je tomu zasigurno bilo pomodarstvo - približavanjem "bečkom"citraštvu mogli su konotirati i svoj društveni ugled." (Boltužić 2008: 225)