Mijeh - mih
Kolan, otok Pag - 1982. g.
drvo (bazga), ovčja koža
rezanje, bušenje, čišćenje, guljenje, štavljenje

dužina prebiralice: 17,2 cm
dužina kutla: 6,5 cm
dužina dulca: 9,3 cm
udaljenost od vrha prebiralice do prve rupice za prebiranje: 4,2 cm

Et 27933
Zbirka glazbala

Opis

Mješina se sastoji od ovčje kože kojoj je jedan kraj vezan užetom, na drugi su pričvršćene diple, a na rupu od prednje noge je pričvršćena cjevčica za puhanje (puhalica) izrađena od bazgovine. Kutao ima oblik šupljeg krnjeg stošca u koji se utiskuje prebiralica s rasporedom rupica za prebiranje 5:1. Unutar kutla se nalaze dva piska s udarnim jezičcem, dužine oko 3,5 cm. Na prednjoj strani kutla u plitkom reljefu je izrezbaren ljudski lik (glava, ruke i poprsje). Kutao i sviralica su zapunjeni na mjestu spajanja voskom. Drvo je lakirano bezbojno.

Ukratko

Glazbalo je rad majstora izrađivača glazbala: čišćenje i štavljenje kože, vrtanje rupa na sviralici, bušenje rupica, rezbarenje ukrasa i lakiranje. 
„U Novalji se svira, kad su tanci o mesopustu i na pirih. Na mješnicama iz Novalje na Pagu a i na onima iz grada Paga prebira se lijevom rukom na gornjim, a desnom na donjima rupicama. Danas se u Pagu više ne svira na mješnice. Ima već i četrdesetak godina (otkada je osnovana Hrvatska čitaonica i u njoj tamburaški zbor), što je nestalo mješnica..“ navodi Božidar Širola 1937. godine pozivajući se na vlastita terenska istraživanja na otoku Pagu.