Tambura - bisernica
Tvornica tambura Andrije Cara
Zagreb, oko 1900. g.

drvo (javor, smreka), metal, slonovača
tokarenje, intarzija

 

dužina = 56 cm
korpus = 18,4x 14 x 11 cm
dužina vrata = 23,5 cm
udaljenost od kraja vrata do dna instrumenta = 41,9 cm
udaljenost od kraja vrata do sredine otvora = 31,5 cm

 

Et 47622
Zbirka glazbala

Opis

Tambura je izrađena iz tvrda drva. Vrat, glava i korpus su izrađeni iz jednog komada drva, vrlo lijepo obrađeni i tokareni. Završetak vrata - glava je ukrasno urezana i zaobljena, a na prednju je stranu pribijen metalni list s četiri rupice za ključiće. Svaki metalni ključić ima zaobljeni plosnati završetak od slonovače. Gornja ploča korpusa ukrašena je furnirom od tamnog drva, koji završava vitičastim rubom, a uz obod i oko rupe iscrtani su nizovi usporednih tamnih crta odnosno koncentrični krugovi. Istim je tamnim drvom presvučen i prednji dio vrata. Metalni je list bogato ukrašen urezanim cvjetnim ornamentom i oivičen caknicama. Gornja je ploča izrađena od smrekovine, a ostali dijelovi od javora. Na sredini gornje ploče je rupa za rezonancu.

Ukratko

Radionica tambura Andrija Cara osnovana je 1894. u Zagrebu i kontinuirano djeluje do 1930.g. pri čemu duži niz godina obuhvaća razdoblje procvata tamburaške glazbe.


"1901.g. Andrija Car uvodi najskuplje bisernice od ebanovine sa sedefnim ukrasima (Perlmutter)" (Jeić, 2013:61) čemu svjedoči upravo ovakav primjerak bisernice. Nakon smrti Andrije Cara, radionicu nastavlja voditi njegova supruga Marija Car.