Truba
Kraljev Vrh, 2. pol. 19. st.
drvo
rezanje, močenje, zakucavanje, savijanje

dužina = 74,2 cm
promjer otvora = 10,3 cm i 3,4 cm

POH-431/1920
Zbirka Franje Ksavera Kuhača

Opis

Truba (trublja, trumbeta) je izrađena od dugačkih drvenih savijenih dašćica međusobno pričvršćenih drvenim obručima. Drveni obruči se još stavljaju i kako bi se spriječilo pucanje glazbala. Kako bi se postigao jak zvuk ovog glazbala potrebno ju je prvo namočiti, stoga je pastiri obično stave u kakvu baru ili potok ostavivši je tako neko vrijeme dok se ne napuhne. Ovu je trubu Kuhač dobio od velečasnog župnika Stjepana Večkovića u župi Kraljev Vrh.

Ukratko

Ovakve su trube obično izrađivali pastiri, lovci i težaci, a koristili su je u planinama i šumama za međusobno dozivanja.
"U mnogih krajevih razglasuju skorašnju krupu ili mraz trubljenjem, osobito ondje, gdje pojače goje vrtove, kao n.p. u Bugarskoj. Ima ljudi u selu, koji u tu svrhu obavljaju posao proroka vremena. Čim taj odabranik zatrubi u trubu, sve poteče u vrtove da nježnije mlade rastline: dinje, grašak, cvieće, sadnike i sadnice pokrije slamom, trnjem, zdjelami itd." (Kuhač 1878: 31), te nastoji potvrditi prisutnost ovog glazbala među svim Slavenima navodeći češku poslovicu "na mraz trubiti" (ibid.).