Kravarski rog
Bosna, 2. pol. 19. st.
rog, goveđi
rezanje, struganje, bušenje

dužina = 25 cm

POH-433/1920
Zbirka Franje Ksavera Kuhača

Opis

Kravarski rog je rog napravljen od roga krave, bivola ili vola. Izrađuje se na način da se rog izreže s goveđe glave, očisti (najčešće suhom travom) s unutarnje i vanjske strane te se od zaroga ravno odreže dio kako bi se mogao utaknuti pisak ili kako bi se jednostavno napravila rupica kroz koju se upuhuje zrak. Cijeli se rog dodatno ostruže kako bi bio što glađi.

Ukratko

Ovaj rog nema rupice za prebiranje stoga se različiti tonovi dobivaju prepuhivanjem. Rogove obično rade sami pastiri. Ukoliko se na rog nastavlja limeni dio, taj dio napravi limar ili kotlokrpa. Rogom se nekoć rano izjutra budio radni narod i označavalo vrijeme kretanja na rad. Pastiri mogu međusobno komunicirati uz pomoć roga kada se nalaze uz rijeku ili jarak. To se zove govoriti u rog, a rog se pritom naziva doglašalom.