Gusle
Crna Gora, sredina 19. st.
drvo, konjska dlaka
rezanje, tokarenje, rezbarenje


dužina instrumenta = 91 cm
korpus = 16 x 30,5 cm
dužina vrata = 55,6 cm
dužina gudala = 44,3 cm

 

POH-415ab/1920
Zbirka Franje Ksavera Kuhača

Opis

Prema podacima iz Kuhačevih zapisa radi se o crnogorskim guslama izrađenim iz dva komada drveta međusobno spojenih limenom oplatom. Vrat završava izrezbarenim ljudskim likom na konju. U vrat je utaknut jedan ključ na koji je obično zavezana struna (koje u ovom slučaju nema). Korpus je izrađen iz drva i prekriven drvenom daskom na kojoj su izbušene nekolicina rupica. Drveni vrat i korpus su bogato ukrašeni rezbarijama. Zvuk se dobiva povlačenjem gudala po strunama.
Gudalo je izrađeno iz komada savijenog i obrađenog drveta, a strune su izrađene od konjske dlake, te su dodatno špagom pričvršćene uz oba kraja drvenog gudala.

Ukratko

Ove je gusle za Kuhačev rad "Prilog za poviest glasbe ..." nacrtao češki slikar Zverina koji je svoj crtež objavio 1874. godine u češkom časopisu "Svetozoru" stoga možemo pretpostavljati da su gusle svakako starije od navedene godine. Osim rezbarijama gusle su ukrašene i kositrom. Ovakve ukrase Kuhač naziva "trekesulje" te smatra kako se njima guslari posebno ponose i kako one povećavaju vrijednost gusli, stoga u svom radu zapisuje "Skupocjene starinske gusle čuva narod veliki štovanjem, te jih ni uz koju cienu ne prodaje; uz to smatra ovakove gusle, koje su urešene raznimi simbolnimi i drevnimi znakovi i remek-djeli, poput povelja, koje kažu plemenito tobože koljeno vlasnika njihova." (Kuhač 1877: 6).